Followers

Thursday, June 11, 2009

Emak Sentiasa Di Hati

korang tentu ingatkan pasal mak aku yg menghidapi kanser usus stage 3.....Lama dah aku nak buat entri ini...tp..asyik tergendala jer...anyway trimakasih...yg sudi bertanya dan mengikuti citer aku serta mendoakan mak aku...supaya cepat2 sihat..

Apa yang mak menungkan tu yer...
jgn risau emak...emak sentiasa dihati kami...
u are a part in my life..



camne nak start ek???emm... sepatut mak telah pong di operate 26hb May yg lalu....tapi Mak dan kami adik beradik dah decide x moh mak operate...
bukan kami x sayang mak.......tapi memikirkan risiko dan rawatan kimo yang harus mak lalui .slps operate...emmm..'suffer'... mak pula dah berusia. ..dr kata peluang hanya 50-50...uhh!!!..so, kami batalkan niat itu..kalo boleh x mahu mak terlantar di hospital....ini juga atas persetujuan mak sendiri...tiada siapa yg paksa..

Oleh itu kami memilih rawatan alternatif untuk emak...dan ini satu2 nye option yang kami ada pada waktu ini...korang sumer tahu kan...bagi pesakit kanser setiap detik berharga...sblm sel2 kanser merebak ke organ2 yg lain...

Pada 2 May '09....apoinment telah pong di buat..kami telah memilih utk membawa mak ke Pusat Rawatan Sentul....hari itu merupakan hari yg besejarah utk emak dan kami semua..kerana dpt menyaksikan dgn mata sendiri bagaimana mak dibedah....huhuhu...mengalir air mata menyaksikannya..tak sanggup...hanya 10-15 minit....tp cukop memeritkan hati ini melihatnya..

emm terpulang kepada korang utk mempercayainya atau x...tp kami buat sbb kasihkan emak.....
dan skrg mak masih menjalani rawatan lanjut di pusat rawatan yg sama di JB.

Kenangan bersama My Mum di pantai Penyabong

Alhamdulilah..buat masa ini Mak semakin sihat.....mak dah lalu makan...dan dapat buang air dgn baik tidak seperti sebelum ini...cuma mak x boleh lambat makan.......mak juga masih dlm tempoh berpantang skrg ni..ade certain2 makanan yang mak x boleh makan..

so..aku just nak share..video operate secara batin...yg x kuat semangat x payah ler tgk k...tp ini bukan video mak aku..ini org lain...... kami ade rakam masa mak bedah batin tu..cuma itu utk simpanan peribadi kami....Kita hanya berusaha & tawakal..Allah Yang Menentukan...


19 comments:

INTAN said...

doa yg baik2 utk dia....moga cepat sembuh!!!

Farah said...

mcmmane operate batin tu?? operate pakai pisau mcm biasa ke??

saya tak dpt nak nengok video tu huhu..

niza said...

semoga mak ujin cpt sembuh...n tabah menghadapinya...

yantz-yeem said...

SMOGA EMAK CPT2 SEMBUH..ok dah vote dah contets tu!!harap menang k!!!

shi3la said...

moga Tuhan permudahkan segala urusan Ujin dan family...dan moga mak ujin sembuhh sepenuhnyer..

kuat sungguh hati kau..mampu tgk operationn tuhh..kalau haku sure pitammm...

arnirina said...

semoga cepat sembuh...byk2 berdoa..

U-jin said...

To All - trima kasih kerna prihatin...insyalah kami akan kuat utk hadapinye

farah..haah pakai pisau...tp lepas tu xde kesan..


shi3la...emm...mula2 x berani..tp nak tgk gak....walo ngeri...

Aida Alias said...

alhamdulilah.. semoga mak u-jin cepat baik dan sihat.. kita cuma berusaha.. yg lain adalah ketentuan Allah swt

FIL sy dulu sakit buah pinggang.. 2-2 dh rosak.. doktor suggest utk cari penderma atau cuci darah 3/4 kali seminggu.. FIL tknk.. jadi asben hantar ke melaka buat pembedahan alternatif utk tukar organ.. rawatan susulan 2 kali.. alhamdulilah sekarang dh sihat

U-jin said...

hope2 camtular aida...oh buleh pulak tukar2 organ ek...kat melaka tu penah dgr gak...x per ler kita usaha jer kan...

mummYaeesh said...

sorry to hear tat ur mom ada cancer! tak pernah dgr lak rawatan camni!
hopefully semua kembali seperti sedia kala..

U-jin said...

MumyYaesh - just ltk kat ini..sajer nak share...anyway tq yer..

Yan said...

sebagai anak.. terusla support dia.. jgn sesekali kecewakan dia or kecikkan ati dia... saat2 camnila dia perlukan anak2 dia...
hope mak ujin segera sembuh..
yan tak sure berkesan ke tak.. sbb yan blum cuba lg.. baru beli untuk nenek yan yg sakit lutut..
tp ramai suggest susu alpha lipid tu bagus..

Yan said...

pasal operate batin tu yan tak surela.. takut nak tgk video tu..
tp yan tingat dulu arwah mak nak buang tonsil.. mungkin guna kaedah rawatan yg same kot... coz benda tu kami buat dgn orang biase.. bukan pusat rawatan/pakar/hospital ataupun klinik..
klu tak silap.. dia buang tu guna pisau kecik je.. tak berapa igt coz ms tu sekolah lg..

U-jin said...

yan..susu aplhalipid tu mmg bagus cubaler...yelar...mmg saat2 camni btk beri perhatian kat my mum..

kakyong said...

u-jin,
semoga mak cepat sihat..
takut nak tengok video tu, tp memang pernah dengor pasal rawatan ni...
jaga mak bebaik yer... :)

U-jin said...

yup kak yong...thks

KesahKu said...

ujin..
camne skang kondisi mak ujin?
kta doakan semoga mak ujin bertambah sehat..
ujin kene banyak2 berdoa utk mak ujin..

U-jin said...

Yanti skrg masih sdg observe condition mak...nmpk ok cuma kdg2 perut tu rasa cam senak, sebu..entah angin kot...x leh silap mkn..

sheila said...

seriaunye saya bila org kata dia tgk live aksi bedah membedah ni..adoyaiiiiiii

harap2 sembuhlah mak akak tu...



I changed my font at thecutestblogontheblock.com