Followers

Monday, July 7, 2008

Happy Birthday....Salihin..

Kek Batik Mery...Hehe...hitamnye...

Brownies again....telah siap2 dipotong....leh bagi kawan2 kat skolah makan esok...

Brownies cake was ordered by azie for her beloved son ....if i not mistaken.....hehe..
....so auntie nak wish lar kat salihin for ur birthday esok...
'Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday to Salihin...
Happy Birthday to You...

Be a good boy...x lama lagi nak dapat adik kan...jgn nakal2.....
Recepi

Oleh Furbycutee@AMnet
bahan2:
ambik 1/3 drp butter 250 gram (1/3 drp 1 buku butter)
1/2 cawan serbuk cocoa (vochelle la sedap, tolong la jgn guna milo, x sedap langsung)
1 tin susu pekat (brand apa2 pun tak kisah)
1 paket biskut marie (patah2kan-slalunya guna 3/4 je drp 1 paket tu)
1/2 cawan kaca! ng tanah (yg dah dibakar & diblend kasar)
bekas utk letak kek batik(loyang ke, bekas plastik ke, kalau casserole nanti calar balar plak time nak potong kek tu)
cara2:
1. carik periuk yg besar sket, nanti senang nak gaulkan bahan2 dlm tu
2. taburkan separuh drp kacang tanah tu kat dlm bekas.
3. cairkan butter dlm periuk, bila dah betul2 melt masukkan serbuk koko & kacau. (kalau masuk susu dulu baru masuk koko nanti berketul2 plak)
4. pastu maskkan 1 tin susu pekat & kcau sampai nampak likat. bila dia dah start blup blup(menggelegak @ panas giler), tutupkan api. terus masukkan biskut marie. masuk agak2 la...jgn terus masukkan semua skali, nanti biskut byk dr coklat dia plak. kacau bagi semua permukaan biskut marie kena dgn mixture coklat tu.
5. bila dah ok terus masukkan dlm bekas yg dah tabur kacang tadi. carik la sudip yg tahan lasak sket, rata2kan & penyek2kan biskut tadi dlm bekas tu kasi padat. bila dah settle, taburkan balan! ce kacang tanah tadi kat atas dia..
6. sejukkan dlm peti ais, kalau tak sabar leh letak kan freezer.
7. potong & hidang.
p/s kek batik ni tak pyh nak guna telur.
coklat mixture dia mmg melekat abis & bukan jenis yg lembik.
kalau potong, then tak abis mkn & biar pada room temperature pun dia still kukuh lagi

No comments:



I changed my font at thecutestblogontheblock.com